Reacties van cliënten

“De therapiesessies bij Ilja Van Peel hebben ervoor gezorgd dat ik nu op een andere manier in het leven sta. Hij slaagde erin mij bewust te maken van heel wat negatieve patronen waarin ik steeds weer vastliep en leerde me hoe ik de dingen op een veel constructievere manier kon bekijken, benoemen en ervaren. Na een gesprek in de praktijk kreeg ik telkens suggesties mee die ik in mijn dagelijks leven in de praktijk kon brengen. Soms vroegen die een echte inspanning, soms waren het maar kleine aanpassingen die een groot verschil maakten. Gaandeweg leerde ik mezelf waarderen én mezelf opnieuw in contact te brengen met anderen. Ik zou deze therapie zeker aanraden aan mensen die ervan overtuigd zijn dat ze eerst hard ‘aan zichzelf moeten werken’ alvorens ze goed of sterk genoeg zijn. Het zou zomaar een verhelderende ervaring kunnen zijn.” (10 oktober 2019)


“De therapie maakte me bewust van automatismen in mijn hoofd die me ongelukkig maakten. Door de kleine opdrachten die ik van Ilja kreeg kon ik thuis, buiten de sessies dus, niet vervallen in oude gewoontes. Ik kreeg meer rust in mijn hoofd. Ik ontdekte ook dingen uit het verleden waar ik mee zat zonder dat ik dat doorhad! Nu begrijp ik wat ik daaraan wil doen. Ik vraag sneller hulp aan de mensen rond me, ik ontspan me sneller ipv over mijn grens te blijven gaan.
Doordat Ilja de juiste vragen stelde vond ik de goeie weg. Ook al was het soms confronterend. Ik zie de feiten nu helder onder ogen. Ik ben nu veel zelfzekerder. Ik durf meer ‘nee’ zeggen. Ik check mijn gevoelens nu alvorens ja te zeggen of zomaar werk op mij te laden.
Ik ben heel blij dat ik naar hier kwam. Op 8 sessies is het heel snel gegaan. Het is een sneeuwbaleffect want je kunt de ontwikkeling die je hier meekreeg niet meer ongedaan maken: ik blijf door alle inzicht mijn leven beter en beter aanpakken.” (21 februari 2020)


De therapiesessies bij off the record hebben me uit een diep dal getrokken en me opnieuw energie gegeven. Ilja hielp hierbij door een luisterend oor te zijn, mijn positieve eigenschappen te benoemen en me gerust te stellen.
Toch luisterde hij niet alleen. Hij dacht ook mee na, keek kritisch naar bepaalde ‘patronen’ en zocht naar een manier om die te doorbreken. Hoewel dit soms confronterend was, zorgt dit er nu voor dat ik steviger in mijn schoenen sta. Door de gesprekken heb ik geleerd moeilijke situaties te analyseren en anders aan te pakken om zo mezelf op tijd terug in balans te brengen. Ik ben er van overtuigd dat deze therapiesessies me dus ook op lange termijn gewapend hebben tegen ups en downs in mijn toekomst.” (4 maart 2020)


“Ik heb na elke sessie een andere manier van kijken en denken gevonden. Het deed me goed dat je de touwtjes stevig goed in handen hield, alles in deze therapie was heel duidelijk. Als ik vastzat luisterde je me en liet me nadenken. Ik heb alleen maar een boodschap aan mensen die mij een spiegel voorhouden en eerlijk, heel rechtuit zijn. Op een bepaald moment liet ik je iets lezen en je feedback was heel eerlijk en heeft me erg geholpen. Dankjewel voor deze begeleiding. Alleen had ik het niet gekund.” (6 maart 2020)


“Op een bepaald moment in mijn leven kwam ik in een situatie terecht die ik, met mijn ingesteldheid tot dan toe, niet meer kon plaatsen/dragen. Ik heb, puur op mijn gevoel, de praktijk van Ilja gekozen en ben daar nog steeds heel blij om. Ilja gaf mij het gevoel van op een kwetsbare periode bij hem in een veilige omgeving terecht te komen. Hij heeft me geholpen om terug positief tegen de dingen aan te kunnen kijken, om mijn ‘ik’ terug sterker te maken zodat ‘ik’ nu in staat ben om problemen terug zelf aan te pakken, om er mee om te kunnen gaan. Om terug gelukkig te kunnen zijn. Ik heb geleerd om mild te mogen zijn voor mezelf, om bepaalde dingen ok te kunnen vinden, om zaken in een ander perspectief te bekijken. Ben je bereid te luisteren en open te staan, stappen te zetten die misschien buiten je comfortzone liggen: Ilja zoekt, met de nodige humor en nononsense, naar de juiste aanpak, begeleidt je zonder je te dwingen. En net daarom zet je grotere stappen. Elke sessie had wel een thema, een taak om over na te denken of aan te werken. Een soort kapstokken om, als het even moeilijker wordt, naar terug te grijpen. Deze sessiereeks heeft me een basis gegeven om een nieuwe start te maken en die naar de toekomst zeker zijn nut ook nog zal bewijzen. Ik kan nu mijn probleem zelf dragen en er opnieuw met een gezonde ingesteldheid naar kijken. Bedankt Ilja.” (25 maart 2020)

Voor de extraverten en alle mensen met mentale problemen was de lockdown een pittige, spannende, zelfs enge periode. Ik had gedacht dat ik er totaal onder door ging gaan. Dat ik ging vechten met mezelf, boos ging zijn op mezelf, mij zou vervelen, kapot zou gaan van onrust en eenzaamheid. En akkoord, er waren enkele kleine crises, en enkele sombere dagen. Maar als je the bigger picture bekijkt, heb ik enorm aan mezelf gewerkt, zelfs tijdens deze crisisperiode, en ben ik er sterker en stralender uit gekomen. Ik heb niet alleen overleefd, ik ben zelfs gegroeid.
Ik werk al 10 jaar aan mezelf, en heb al verschillende mensen – therapeuten, vrienden, familie – gehad die me hierin hebben bijgestaan, maar ik heb toch het gevoel dat ik pas sinds de breuk met mijn ex, en vooral later, sinds onze eerste gesprekken, echt reuzesprongen heb gemaakt.
Vriendinnen die me goed kennen zeggen het me, ik voel het, en ik merk het ook aan mijn gedrag: ik zie mezelf liever. Ik ben er nog lang niet, maar het is zo een fantastisch gevoel om niet elke dag met jezelf te moeten strijden en te wensen dat je iemand anders was. Ik denk nog vaak aan wat je zei tijdens onze eerste videocall aan het begin van de quarantaine: “je zal nog een tijdje alleen zitten, dus je kan maar beter vriendschap sluiten met jezelf.”
Heel dit epistel eigenlijk gewoon om te zeggen: merci. Je deed misschien “gewoon je job”, maar ik heb zelden iemand ontmoet die zoals jij op de perfecte momenten kan zwijgen, ongemakkelijke pauzes kan laten, me op mijn gemak kan stellen, me het gevoel geeft dat mijn gevoelens legitiem zijn, en me gewoon wijze raad geeft, met een aantal uitsmijters ertussen die ik niet snel zal vergeten (nog zo eentje: “mensen willen te vaak flink zijn. Je moet helemaal niet flink zijn” – die heeft me ook al vaak geholpen als ik vocht tegen de tristesse).
Dit is geen afscheid – ik kom zeker nog eens langs, mogelijks als het even wat minder gaat, maar evengoed als het gewoon goed gaat maar ik even iemand nodig heb die me helpt reflecteren. Maar ik wou je toch alvast bedanken. Na al die jaren van zelfhaat en depressies en onzekerheid kan ik eindelijk zeggen: ik ben een goed mens, en ik verdien goede dingen.

Blijf zeker doen wat je doet, want je doet het echt enorm goed. Ik ben er zeker van dat je al tientallen mensen uit een uitzichtloze situatie hebt gesleurd. En misschien vindt niet iedereen de woorden om je dat te zeggen, dus bij deze, in naam van ons allemaal: merci.” (9 juni 2020)