Wat gebeurt er precies in het gesprek tussen mensen? Het blijft een stuk magie, en deze specialisatie boeit me met de jaren steeds meer.
Na jaren binnen de Bijzondere Jeugdzorg als begeleider van meer dan honderd gezinnen (Crisishulp aan Huis) in crisissituaties en procesbegeleider bij Wingerdbloei (Antwerpen), maakte ik in 2013 de overstap naar Tele-Onthaal. Daar startte ik als staflid vorming en coaching voor de vrijwilligers die de 106-noodlijn voor Leuven en Brussel bemannen. Ik werd er specifiek verantwoordelijk voor de gesprekken over zelfdoding en de Zelfmoordlijn. Aanvullend werd ik vormingscoördinator en gaf ik mee de basisopleiding en de gespecialiseerde vorming (zelfdoding, oproepen over derden, crisis,…).
Ik ben opgeleid als hulpverlener maar gebruik ook de inzichten van mijn eigen psychotherapeutisch proces. Ik ervoer de cognitieve gedragstherapie, gestalttherapie, cliëntgerichte therapie en systeemtherapie als cliënt. Ik weet wat het is om in die stoel te zitten en ik combineer nu in mijn werk inzichten en interventies uit die stromingen in plaats van mij aan één werkwijze te houden. Als filosoof hou ik minder vast aan waarheden uit psychologieboeken of maatschappelijke normen. Jij bent wie je bent, niets is vreemd. Een rigoureuze analyse van dat wat er vandaag gaande is, is beter dan een wollige, vage hinein-interpretatie. Ik ontdek met jou wat waar is, ik leg niet mijn waarheid op.
Met een mix van ervaringsdeskundigheid en hulpverleningsachtergrond gaf ik 15 jaar lang de lezing 'Het Construct van de Wildernis' over ADHD (en waarvoor ik ook meewerkte aan het boek Succes met je ADHD).
In mijn 4-jarige psychotherapieopleiding (Gestalttherapie aan het Instituut voor Communicatie, Kortrijk) stond de communicatie en relatie tussen therapeut en cliënt altijd centraal. Ik leerde aanvaarden, confronteren, begrenzen, metacommuniceren, humor gebruiken.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
x